Art Terapi

Art terapi, bireylerin sanatsal ifade yoluyla duygusal ve psikolojik iyilik halleri üzerinde çalışır. Resim, heykel, ve diğer sanat formları aracılığıyla bireyler, içsel dünyalarını keşfetme ve ifade etme fırsatı bulur. Bu terapi, yaratıcılığı teşvik ederken, duygusal rahatlama ve özsaygıyı artırma konusunda etkili bir yöntemdir.

 

Amerikan Sanat Terapisi Derneği’ne göre , “Sanat terapisi, her yaştan bireyin fiziksel, zihinsel ve duygusal refahını iyileştirmek ve geliştirmek için sanat yapmanın yaratıcı sürecini kullanan bir ruh sağlığı mesleğidir. Sanatsal kendini ifade etmede yer alan yaratıcı sürecin insanların çatışmaları ve sorunları çözmesine, kişilerarası beceriler geliştirmesine, davranışları yönetmesine, stresi azaltmasına, öz saygıyı ve öz farkındalığı artırmasına ve içgörü elde etmesine yardımcı olduğuna olan inanca dayanır.”

Sanat terapisi sağlamanın tek bir yolu yoktur ; sonuç olarak, farklı bireyler tarafından ve farklı bireylerle uygulandığında çok farklı görünebilir. Serbest akışlı veya yapılandırılmış, açık uçlu veya hedef odaklı olabilir. Otizmli çocuklar ve yetişkinler için, kendini ifade etme ve katılıma kapılar açmanın harika bir yolu olabilir.

Otizmli kişilerde sanat terapisinin etkisine dair sınırlı araştırma bulunmaktadır. Literatür çoğunlukla vaka çalışmaları ve sanat terapisi programlarının gözlemlenen etkisini anlatan makalelerden oluşmaktadır. Ancak konu hakkında yazılan ve sunulan makalelerin bazıları sanat terapisinin çok şey başarabileceğini öne sürmektedir.

Bazı durumlarda, önemli sanatsal yeteneğe sahip otistik bir birey için tüm bir fırsat dünyasının kapılarını açmıştır. Diğer durumlarda, kişisel bağ kurmak için benzersiz bir fırsat yaratmıştır. Diğer olası sonuçlar şunlardır:​

  • Sembolik olarak hayal etme ve düşünme yeteneğinin gelişmesi
  • Yüz ifadelerini tanıma ve bunlara yanıt verme yeteneğinde gelişme
  • Duyusal sorunları yönetme becerisinin artması (yapışkanlık sorunları, vb.)
  • Gelişmiş ince motor becerileri